آیا درمان تیک امکان­ پذیر است؟

درمان تیک گاهی اوقات بسیار ساده ­تر از آن چیزی است که فکر می‌کنید. اما با انجام ندادن همین درمان‌های ساده، ممکن است از نظر ارتباط اجتماعی دچار مشکل‌های بزرگی شوید. علاوه ­بر این بعضی اوقات تیک عصبی نشان از وجود بیماری مهم ­تری است. حتی امکان دارد همین تیک‌های ساده، در صورت عدم درمان به اختلالات جدی­تری تبدیل شود.هرچند راه قطعی برای درمان تیک وجود ندارد اما امکان­ پذیر است. در ادامه 6 روش درمانی کارآمد معرفی خواهد شد.

تیک‌های عصبی

به پرش و حرکت ناگهانی اعضای بدن و گاهی ایجاد صدا‌های بی دلیل، تیک عصبی می‌گویند. علت اصلی این عارضه هنوز مشخص نیست اما نظر کارشناسان این است که در قسمتی از مغز که  مسئولیت کنترل حرکات بدن را دارد، تغییراتی رخ می‌دهد.به ­طور کلی تیک می‌تواند ناشی از محرک‌ها و آمفتامین‌ها، مسائل ژنتیکی، استرس، خستگی ، هیجان، شادی و یا حتی کاملاً تصادفی باشد. البته بعضی بیماری‌ها دارای علائمی مانند تیک عصبی هستند که این مورد را هم، در راه درمان تیک باید در نظر گرفت. در ادامه به بعضی از بیماری‌هایی که این عارضه را به دنبال دارند اشاره شده است:

  • بیماری‌های عصبی
  • عمل جراحی
  • سکته
  • ضربه مغزی
  • مسمومیت‌ها
  • ضربه به اندام‌های بدن
  • هانتینگتون
درمان تیک
1- درمان تیک با نوروفیدبک

نوروفیدبک روش نوینی است که امروزه طرفداران زیادی دارد. از این روش برای درمان خیلی از اختلالات ذهنی استفاده می‌شود. این روش که امروزه به عنوان روش اصلی درمان تیک در کشورهای پیشرفته شناخته می شود، طی سال های اخیر دچار پیشرفت های بسیار شده است و امروزه شاهد آن هستیم که با ساخت دستگاه های جدید نوروفیدبک اختلالات ذهنی دیگر غیر قابل درمان نمی باشند. لورتا پیشرفته ترین دستگاه حال حاضر می باشد که با استفاده از علم نوروفیدبک قادر به درمان  اختلالات ذهنی می باشد و خوشبختانه چند سالی است که این تکنولوژی وارد کشور عزیزمان ایران هم شده است. مزیت این روش نسبت به سایر روش های درمانی این است که تاثیر آن در لایه های عمقی مغز می باشد، بدون عوارض جانبی بوده، دوره درمانی کوتاهی دارد و نیاز به مصرف قرص و دارو ندارد.

2- رفتار درمانی

بعضی از تیک‌های عصبی نیاز به درمان جدی و یا مراجعه به پزشک ندارند. در این موارد درمان تیک صرفاً با انجام تمارین رفتاری امکان­ پذیر است. گاهی با گذر زمان و بهبود شرایط زندگی این عارضه به خودی خود بهبود خواهد یافت.

زیادی حساس نباشید

توجه و حساسیت زیاد ممکن است باعث تمرکز بیشتر مغز روی این عارضه شود و در نهایت  دلیلی بر تشدید آن باشد. البته این عدم حساسیت نباید با بی­توجهی به مشکل اشتباه گرفته شود چراکه در این صورت درمان تیک هم جدی گرفته نمی‌شود. منظور این است که بیش از اندازه در مورد آن صحبت نشود و باعث اضطراب و نگرانی بیشتر نباشد.

وظیقه اطرافیان در این مورد بسیار پراهمیت ­تر است. به فردی که تیک عصبی دارد به هیچ وجه تذکر ندهید چراکه این عمل کاملاً غیر ارادی است.

از استرس و نگرانی دوری کنید

شاید این حرف را شعار بدانید اما حقیقت این است که بسیاری از مشکلات ما به دلیل همین اضطراب و نگرانی بیش از اندازه است. اگر مانند خیلی از افراد استرس زیادی دارید باید برای برطرف کردن این مشکل قدم بردارید و  راه درمان آن هم کاملاً به خودتان بستگی دارد.

استراحت کافی را فراموش نکنید

سعی کنید به موقع بخوابید و خودتان را زیاد خسته نکنید. خستگی مفرط یا بی‌­خوابی امکان دارد باعث تحریک تیک شود .

اطلاعات خود و اطرافیانتان را در مورد تیک بالا ببرید

آموزش و توجیه کامل در مورد این مشکل چه برای خود فرد و چه اطرافیانش لازم است. در صورتی که اطرافیان درمورد این عارضه بیشتر بدانند، درک می‌کنند که در هنگام وقوع تیک چه رفتاری باید از خود نشان دهند. به ­طور مثال اگر کودکی دارید که دچار این مشکل است از قبل، معلم و مسئولین مدرسه‌اش را توجیه کنید. حتی اگر شاغل هستید و مشکل تیک عصبی دارید، بهتر است درمورد آن با همکارانتان صحبت کنید.

همچنین اگر خود شخص آگاهی خود را نسبت به تیک و عواملی که باعث تحریک آن می‌شود، بالا ببرد تا حدی قادر خواهد بود آن را کنترل کند.

3- درمان با گیاهان دارویی

در طب اسلامی نیز گیاهانی برای درمان تیک معرفی شده است که استفاده از آن ها هم کمک شایانی به بهبود و کنترل این عارضه خواهد کرد. برخی از این توصیه‌ها در ادامه آورده شده است.

  • روزانه 14 عدد بادام بخورید.
  • شب‌ها یک لیوان دمنوش اسطوخودوس، سنبل­الطیب و عسل بنوشید.
  • عطر گل محمدی را در هنگام خواب استشمام کنید.
  • دمنوش مرزنجوش، اسطوخودوس، بابونه را در طول روز بنوشید.
  • برای کاهش اضطراب از عصاره ی گل ساعتی استفاده کنید.
  • از فواید بسیار بادرنجبویه در بهبود این عارضه قافل نشوید.
4- استفاده از دارو برای درمان تیک

در صورتی که تیک در یک فرد بیش تر از 12 ماه ادامه داشته باشد، جزء تیک‌های مزمن می‌باشد. برای درمان تیک مزمن و همین­ طور درمان سندروم تورت از  دارو درمانی و روان ­درمانی استفاده می‌شود.

سندروم تورت نوع پیشرفته‌ای از تیک است که انواع مختلف آن مانند تیک حرکتی یا صوتی است. به­ طورمعمول این سندروم در کودکی و از سن 2 تا 9 سالگی بروز می‌کند. برای اطلاع بیشتر درمورد تیک حرکتی و صوتی، به صفحه ی  انواع تیک سری بزنید.

توجه کنید که دارو باید توسط پزشک و با توجه به نوع و شدت تیک تجویز شود اما معمولاً دربین دارو‌های این مشکل، آرام­بخش‌ها ثابت هستند.

روش‌های درمانی روانشناختی

در حوزه‌ی روانشناختی روش‌های تخصصی رفتاری بسیاری وجود دارد که در این مطلب 3 مورد از آن ها به صورت کلی مطرح می‌شود.

روش HRT: نام این روش درواقع روش معکوس کردن عادت می‌باشد. در این روش به کمک درمانگر و همین ­طور قرار گرفتن جلوی آینه، جزئیات تیک را پیدا کرده، سپس موقعیت‌هایی که تیک رخ می‌دهد را حدس می‌زنید. در آخر با یک حرکت فیزیکی، سعی می‌کنید تا تیک را کنترل کنید.

روش CBIT : درمان مداخله رفتاری جامع یا CBIT ، رفتارهایی برای کنترل و درمان تیک است.

روش ERP:  تکنیک مواجهه و جلوگیری از پاسخ، کمک می‌کند تا فردی که تیک دارد، با حسی که باعث بروز این تیک می‌شود مقابله کند. در این روش فرد به حسی که پیش از وقوع تیک احساس می‌شود عادت می‌کند.

5- روش تزریق بوتاکس برای بهبود تیک

منظور از این روش، همان تزریق بوتاکسی است که برای زیبایی استفاده می‌شود. همان ­طور که گفته شد، تیک عصبی در کودکان و بزرگسالان بروز می‌کند. اما این مشکل در کودکان معمولاً جدی نیست و در اکثر مواقع بعد از گذشت زمان برطرف خواهد شد. اما در صورتی که مشکل ادامه ­دار شود و یا در بزرگسالی بروز کند، تزریق بوتاکس می تواند یکی از راه‌های پیشنهادی درمان تیک باشد.

با توجه به شدت و نوع تیک، در ماهیچه‌هایی که درگیری دارند بوتاکس تزریق می‌شود. بعد از گذشت دو ساعت، بوتاکس در آن ناحیه جذب می‌شود و به تدریج مشکل تیک را بهبود می‌بخشد.

6- جراحی برای درمان تیک

گاهی شدت این عارضه به حدی زیاد و اذیت کننده می‌شود که پزشک تشخیص عمل جراحی را می‌دهد. این جراحی معمولاً با نام‌های کاشت عمقی الکترود در مغز و یا تحریک عمقی مغز شناخته می‌شود.

درمان تیک عصبی چشم

تیک عصبی چشم، یکی از متداول­ ترین انواع تیک است. بنابراین لازم دیده شد به­ طور مفصل­ تری درمورد آن بحث شود. این عارضه معمولاً در پلک بالا پیش می‌آید اما گاهی پلک پایین هم دچارش می‌شود. در ادامه نکات ساده‌ای برای درمان تیک چشمی بیان می‌شود:

  • در هنگام وقوع برای چند ثانیه پلک‌های خود را به هم بزنید.
  • مصرف کافئین را کمتر کنید.
  • به موقع و منظم بخوابید.
  • از قطره چشم استفاده کنید و اجازه ندهید چشمتان خشک شود.
  • در هنگام بروز تیک، کمپرس آب گرم روی چشم بگذارید.
  • چشم و اطراف آن را به صورت دورانی ماساژ دهید.
  • استرس خود را مدیریت کنید.
  • از ورزش‌های چشم استفاده کنید.
چه زمانی برای درمان تیک چشم مراجعه به پزشک نیاز است؟

در کل این عارضه جدی نیست و با روش‌های خانگی درمان می‌شود اما اگر این موضوع با موارد زیر همراه بود، به پزشک مراجعه کنید.

  • ترشحات غیرعادی از چشم
  • متورم و قرمز شدن چشم
  • پرش پلک به مدت چند هفته
  • چروکیده شدن پلک

یک قرار رزرو کنید